Uit de kombuis
Zomercassoulet
Dit keer een zomers recept voor de snelkookpan. Die hebben we niet aan boord, maar voor dit recept nemen we er graag een mee van thuis. Het is overigens zeer energiezuinig koken met zo’n ouderwetse technologie, dus waarom niet? Bovendien is alles lekker gemakkelijk en efficiënt te maken. Knip in de zomer je kruidentuin voor je vertrek flink kaal, dan staat alles er weer puik bij als je terug komt. Dit recept staat of valt met die heerlijke verse kruiden. Er zit weinig vlees in en je kunt het ook vegetarisch maken. Je wordt er niet dik van en je hoeft ook niet te lijnen. Zomercassoulet is een recept dat van oorsprong uit de Franse keuken komt. Ik kreeg het voor het eerst op een fietsvakantie in de Franse Dordogne op een boerenhoeve ergens onderweg. Ik had toen geen idee dat het zo eenvoudig te maken is. Het is lekker met een flinke snee volkoren brood of een dikke Zweedse roggecracker. Naar keuze kun je die royaal beleggen met boerenkaas of boerenpaté.
Zomercassoulet
Voor 4 personen
- Een half pakje droge witte bonen (250 gram)
- 1 flinke zak (400 gram) gesneden wokgroente met veel bospaddenstoelen erin
- 1 ui en 2 tenen knoflook, fijngehakt
- Een restje (ca. 100 gram) rundvlees: stoofvlees, rundergehakt of verse runderworst (of een groentebouillontablet voor de vegetariërs onder ons)
- Een restje (ca. 150 ml) tomatensaus
- Peper en zout naar smaak
- Verse tuinkruiden, om mee te stoven: 1 flinke stengel lavas (maggikruid), 1 laurierblad, een handvol gesneden marjolein, tijm en rozemarijn
- Verse tuinkruiden voor het opdienen: een handvol verse gesneden bieslook en peterselie
Zet de bonen de avond van tevoren in de week met 1 liter water.
Wanneer je gaat koken doe je alle ingrediënten in de pan, sluit je het deksel en zet je de pan op het vuur. Zodra het water kookt, draai je het vuur laag, zet je de keukenwekker op 20 minuten en ga je zelf lekker buiten zitten. Er is verder niets te doen aan deze maaltijd. Als de wekker gaat, laat je de pan de stoom uitblazen en maak je deze open. Roer dan alles door elkaar, voeg nu de peterselie en de bieslook toe en dien het gerecht op.
Tip: Wanneer je met zijn tweeën bent, kun je dezelfde hoeveelheid maken en de helft opeten. De andere helft blijft gewoon in de snelkookpan, je sluit deze en zet die in een kastje onder de waterlijn, tegen de huid van de boot aan. Dat is lekker koel, er klotst niets uit zo’n snelkookpan en er komt geen vuil in, hoe de boot ook op de golven schommelt. Twee dagen later warm je het in dezelfde pan op onder af en toe roeren, maar nu zonder deksel .

Vissoep van het Wad.
Uit de kombuis van:
Grieta Foolen.
2 el. Olijfolie
4 sjalotten
2 tl. Knoflook
2 preien alleen het wit
2 tomaten
4 kleine vastkokende aardappelen
1 flinke theelepel tomatenpuree
Laurierblad
2 l.visbouillon
500 gr. kabeljauw
400 gr. scholfilet
1 kg. Mosselen
100 gr.gepelde garnalen
Zout peper snufje chilivlokken
Scheut droge witte wijn
Sjalotten en knoflook glazig bakken, voeg prei in ringen, tomaten in stukjes en tomatenpuree, laurier en visbouillon toe. Laten pruttelen.Visblokjes erbij en garneer met een toefje dille.

Schippersmaal.
Uit de kombuis van:
Grieta Foolen.
6 sjalotten in kwarten
1 rode paprika in stukjes
Stukje rookspek in reepjes
1 el. Tom. Puree
2 blikken uitgelekte kapucijners
100 ml water
Stukje vetspek in dobbelsteentjes
Ui en paprika bakken, uit de pan
nemen en daarin de reepjes spek bakken.
Voeg vervolgens alles toe.
Serveren met piccalilly, mosterd appelmoes en spekvet.

Waldorfsalade
Door Grieta Foolen (Folist)
1 flinke kipfilet kruiden met kerrie, peper en zout even bakken zodat het goed gaar is.
Af laten koelen.
½ ananas, 2 appels, 2 bananen, ½ bleekselderij en citroensap.
Schil en snij het fruit in kleine stukjes en besprenkel met citroensap. Snij de bleekselderij in dunne boogjes en de afgekoelde kipfilet in dunne plakjes.
Dressing:
1 dl. mayonaise, 1 dl. dik geslagen slagroom (met de slagroomklopper) 1 theelepel mosterd en 1 theelepel suiker. Meng alles door elkaar.
Garnering: 100 gram walnoten.
Meng groente en fruit, daarover het sausje met de walnoten.
Lekker als maaltijd salade met stokbrood of bij een barbecue.

Saladewraps met kipfilet en mozzarella
Door Grieta Foolen (Folist)
500 gram tomaten in kleine stukjes
2 bolletjes mozzarella, 100 gram rucola of gemengde sla, 4 tortillawraps, 4 eetl. groene pesto, ½ potje créme fraiche, 150 gram kipfilet (kan je extra bakken) of vleeswaren, 4 eetl. ceasar-dressing. Tomaten en mozzarella in een schaal mengen met rucola.
Wraps verwarmen, besmeren met pesto en créme fraiche en daarop wat kipfilet, wat salade en mozzarella. Oprollen en in stukken snijden. Rest van de salade erbij serveren. Snel en makkelijk als hoofdgerecht. Wraps blijven lang goed.
