Nieuws items

In Memoriam Jan Christiaanse

1024 961 schipperskring

In Memoriam Jan Christiaanse.

Bestuur en redactie hebben kennis genomen van het droevige bericht van het overlijden van Jan Christiaanse op 24 december j.l.. Voor veel Schipperskringleden  was Jan een bekende verschijning. Zijn bijdragen aan het reilen en zeilen van de Schipperskring zijn dan ook talloos. Enige tientallen jaren organiseerde hij met zijn vrouw Marian de altijd druk bezochte najaarsbijeenkomst, de ‘droge’ afsluiting van het vaarseizoen. Het was iedere keer weer een verrassing welk interessante activiteit gerelateerd aan het water Jan en Marian hadden uitgezocht. Tijdens de traditionele Nieuwjaarsbijeenkomst in Deil verzorgde Jan tijdens de lunch zijn befaamde erwtensoep met roggebrood en spek voor soms wel honderd man. Daarvoor stond hij zelf dagenlang in de keuken. Voor een nog groter publiek schreef  Jan 25 jaar lang de vogelrubriek in de Loefbijter, voorzien van aquarellen van zijn hand. Voor zijn honderdste bijdrage in de Loefbijter van december 2021 was hij niet meer in staat de bijbehorende  aquarel te maken, maar ondanks zijn ziekte leverde hij nog wel de tekst voor de Zeearend. Tijdens veel andere activiteiten was hij de opgewekte  schipper van hun Zeeuwse schouw de Bolle Jan, altijd in voor een gezellige neut. Vaak met enthousiaste verhalen over zijn waarnemingen als vogelaar rond met  name de Nieuwkoopse plassen.

Wij zullen hem erg gaan missen en zijn dankbaar voor wat  hij allemaal voor de Schipperskring heeft betekend.

Bestuur en redactie .

Najaarsevenement IJmuiden 23 oktober

1080 607 schipperskring

Programma najaars weekeind 2021 op 23 oktober.

Bij de sluizen van IJmuiden heb ik jou vaarwel gekust en omdat het de laatste keer is dat wij, Marian en ik, het evenement organiseren hebben wij voor deze locatie gekozen waar de grootste sluizen ter wereld worden gebouwd. We verzamelen ons bij restaurant ”SeaYou” in Wijk aan zee waar we de auto’s prima kunnen parkeren voor een verrassend samenzijn. We beginnen met koffie/thee en twee broodjes met daarna inschepen op de Koningin Emma voor een korte overtocht naar bezoekerscentrum SHIP IJMUIDEN waarna, in verband met de beperkte ruimte in het centrum, ons gezelschap wordt gesplitst; de helft wordt afgezet bij het bezoekerscentrum en de andere helft blijft aan boord voor een rondvaart langs de sluizen in aanbouw en bij goed weer mogelijk ook een stukje over de Noordzee. Na anderhalf uur varen vindt een wissel plaats. Om ± 16.30 uur worden we op de Koningin Emma herenigd om gezamenlijk terug te varen naar restaurant SeaYou voor een voortreffelijk diner.

Programma voor deze dag:

12.30 uur Aankomst restaurant SeaYou voor ontvangst met koffie/thee en twee broodjes.

13.30 uur Inschepen op Koningin Emma voor bezoek SHIP IJmuiden cq rondvaart. Tijdens rondleiding kopje thee/koffie en koekje.

15.00 uur Groep omwisselen.

16.30 uur We worden weer afgezet bij restaurant SeaYou voor het diner bestaande uit:

Tomatensoep

Varkenshaas (met of zonder pepersaus) of Catch of the day (vis)

Dessert huisgemaakte chocolade brownie met bolletje vanille-ijs

We hebben wel het verzoek gekregen om voor het aan boord gaan graag kenbaar te maken wie vis en wie vlees.

Alle maaltijden worden lactosevrij opgediend.

Graag nog even Uw aandacht voor:

Het juiste adres voor Wijk aan Zee is:

Café Restaurant Sea You

Reyndersweg 2

1951 LA Velsen-Noord

Noordpier, bereikbaar via Wijk aan Zee

Regioweekend SKVR-Noord & VSRP op  5 & 6 juni 2021

1080 719 schipperskring

Regioweekend SKVR-Noord & VSRP   op  5 & 6 juni 2021

Uitnodiging aan leden SKVR en VSRP

doorgang onder voorbehoud coronarichtlijnen RIVM.

Klik hier voor de details

Regioweekend SKVR-Midden Hemelvaart

780 540 schipperskring

Hemelvaartweekend donderdag 13 mei t/m zondag 16 mei 2021

SKVR Midden-Nederland organiseert al vele jaren voor haar leden een bijeenkomst tijdens het Hemelvaartweekend.
Voor veel schippers is deze bijeenkomst altijd een extra stimulans om in het voorjaar flink door te werken zodat het schip op tijd vaarklaar is. Want je wil toch met je schip weer goed voor de dag komen!

Klik hier voor de details.

Aangepaste openingstijden Schellingwouderbrug Durgerdam

680 510 schipperskring
Aangepaste openingstijden Schellingwouderbrug Durgerdam

De afstandsbediening van de Schellingwouderbrug bij Durgerdam is defect.

1 oktober 2020

Vaarders van Amsterdam en de de Staande Mast Route opgelet! De afstandsbediening van de Schellingwouderbrug bij Durgerdam is defect. Dit heeft tot gevolg dat de brug op dit moment ter plekke door brugwachters wordt bediend en dat de brug aangepaste openingstijden heeft.

De brug werd voorheen 24 uur per dag bediend met spitsluitingen op werkdagen. De nieuwe bedientijden zijn:

  • Maandag t/m zondag: 09.00-22.00 uur
  • Maandag t/m vrijdag spitsluiting: 16.00-18.00 uur

Het is de verwachting dat de afstandsbediening in het voorjaar 2021 hersteld is. Zodra de brug weer de normale bedieningstijden overneemt, maken wij dat bekend.

Weekend SKVR-Noord op 12 en 13 september 2020 gaat niet door

1080 720 schipperskring

 

Weekend SKVR-Noord op 12 en 13 september 2020 gaat niet door

 

Helaas gaat het komende weekend van 12 en 13 september niet door. Velen van u hadden dit al zien aankomen, getuige het wel bijzonder lage aantal aanmeldingen. En omdat we in september mogelijk al een tweede coronagolf moeten verwachten heeft het organisatieteam besloten geen extra inspanningen te doen om het aantal aanmeldingen omhoog te krijgen. Het gaat ons wel aan het hart, want het sociale contact is nou juist wat de vereniging samenbindt en wat we zo waardevol vinden. Bovendien is dát nou juist wat we in deze tijd zo missen.

 

De weinigen die zich ingeschreven hadden zijn al persoonlijk bericht. Blijf gezond en we hopen op betere tijden!

 

Het team van SKVR-Noord:

Jan en Jikke de Jong,

Sjoukje Volbeda en Fabio Poelhekke

Najaars evenement op 17 oktober 2020 gaat niet door

1080 607 schipperskring

Najaars evenement “De sluizen van IJmuiden” op 17 oktober 2020 gaat niet door.

Vanwege de corona-maatregelen is het niet mogelijk dit evenement door te laten gaan.

In memoriam Siem de Vries

705 695 schipperskring

Ons bereikte het bericht dat op 27 februari  jl. Siem de Vries op 86 jarige leeftijd is overleden in zijn woonplaats Enkhuizen.

Zijn naam is vanaf 1967 verbonden geweest aan de Jachtwerf Kooijman en de Vries tot 1981, het jaar waarop de werf overging in de handen van Ted (en Lydia) van Rijnsoever. Samen met Jan Kleijwegt stichtte hij daarna de Scheepsbouwers in Werkendam, waar hij zelfs tot na zijn pensionering bij de cascobouw betrokken bleef. Ook de Schipperskring heeft altijd zijn naam “in het vaandel “ gehouden.

Siem was één van de weinigen die met zijn mensen strakke stalen casco’s van ronde schepen kon bouwen. Vanuit zijn ijzerwerkplaats in Deil vertrokken vele honderden rond- en platbodems, hetzij naar de nieuwe eigenaar, hetzij naar de afbouwafdelingen van de werf.

Hij  bouwde voor zichzelf onder meer een 8.25 m Lemmeraak naar ontwerp van Arie de Boer, de Symen Pot. Tijdens zijn Scheepsbouwerstijd werd door hem een 6 m open Staverse Jol gebouwd, waarmee hij ook na zijn pensionering vanuit Enkhuizen voer.

Wij herinneren ons hem als een stoere en altijd opgewekte man, die mede zijn stempel heeft gedrukt op de platbodembouw in Nederland.

Aardig opgeruimd

1080 720 schipperskring

Zoals velen al weten worden de loodsen van de scheepswerf Van Rijnsoever te Deil afgebroken om deels plaats te maken voor woningbouw. De navolgende foto’s geven een goede impressie van de werkzaamheden.

 

 

 

 

Ruim 100 miljoen voor natuur in het IJsselmeergebied

735 525 schipperskring

Ruim de helft van het budget voor natuurherstel van de grote wateren is toegewezen aan het IJsselmeergebied. De IJsselmeervereniging is verheugd dat er nu voor het eerst een flinke som ter beschikking komt voor de natuur en de rehabilitatie van het ecosysteem van het IJsselmeergebied. Wat betreft de Marker Wadden wil het Rijk eerst de evaluatie van de ecologische effecten afwachten voor in verdere uitbreiding te investeren. Prioriteit is gegeven aan vijf kleinere, deels al opgestarte projecten.

 

Lees verder op de site van de IJsselmeervereniging