Nieuws items

Voorjaarsweekend SKVR-Noord (28-29 mei 2022)

850 567 schipperskring

Het voorjaarsweekend van de SKVR-VSRP regio-Noord zal in het teken staan van het Skûtsjesilen, kunst, cultuur en natuur. Het elkaar ontmoeten staat centraal.

Skûtsjesile is myn nocht, lavearje en soms foar de wyn.

Mei myn Skûtsje en myn wiif en it helmhout sa tusken ύs yn…………

waar wij met z’n allen ook op onze schepen zo gelukkig van worden. Dit is wat ons bindt.

Graag nodigen wij u uit voor deelname aan het voorjaarsweekend op vrijdag, zaterdag en zondag, 27, 28 en 29 mei 2022.

 

Programma:

  • Vrijdagmiddag aankomst en ligplaats kiezen in Grou. De plek is nog niet bekend. De wedstrijdenreeks van het Skûtsjesilen begint op vrijdagavond 29 juli in Grou met de opening en de loting voor de walstart op de Veenhoop en in Eernewoude. Op deze zelfde plek starten wij ons Voorjaarsweekend.
  • Zaterdag in de loop van de ochtend vertrek naar Eernewoude. Deelnemers die er op vrijdag nog niet kunnen zijn, kunnen nu aansluiten. Op de motor en/of onder zeil varen we naar onze aanlegplaats bij Watersport en Outdoor bedrijf Annage aan It Wiid in Eernewoude. Om 15.00 uur worden we in het vernieuwde Skûtsjemuseum verwacht voor een rondgang, kennismaking met een authentiek skûtsje, het snuffelen in de bibliotheek en het luisteren naar anekdotes rond Myn skip.

Daarna hebben we een barbecue of buffet in de prachtige tuin of in de serre van Annage.

  • Zondag gaan we op de koffie/thee bij Anje in Galerie Koopmans en Meubelmakerij Wester naast het Skûtsjemuseum. Hier kunnen we genieten van de prachtige schilderijen van Gosse Koopmans en z’n vader Klaas Koopmans van o.m. het Friese landschap en het Wad en het bewerken van hout door Gjalt en Hindrik Wester. De nadruk ligt op de verbinding van de kunst, het ambacht en de natuur.
  • Rond 12.30 uur komen we weer samen in de tuin van “Annage” voor de afsluiting van dit voorjaarsweekend

 

Informatie: Kunt vinden op de website van het museum, Annage, Galerie Koopmans en Meubelmakerij Wester.

Myn Skip;

Voorstellingen hebben plaatsgevonden in september 2018 en gingen over hard werken en genieten, over lijden en liefde, over stoer en kwetsbaar, over winnen en verliezen. Maar vooral ook verhalen rondom het skûtsje, van werkschip naar woonschip, van werkpaard naar renpaard.

Verhalenverteller Age Veldboom nam het publiek op onnavolgbare wijze mee in de wereld van het skûtsje, die hij als geen ander kent.

 

De kosten zijn afhankelijk van het aantal deelnemers. Deze worden tijdig aan de deelnemers bekend gemaakt.

Opgeven: jandejong727@gmail.com

De deelname aan het Voorjaarsweekend in het afgelopen jaar was overweldigend. Genoten is er van het programma en er was veel plezier en gezelligheid in het onderlinge contact. Ook nu weer hopen wij op een gezellig samenzijn met vele deelnemers.

Met een hartelijke groet,

Jikke en Jan de Jong, organisatie Voorjaarsweekend Regio-Noord

Hemelvaarttocht SKVR-midden (26-29 mei 2022)

1080 810 schipperskring

Hemelvaarttocht SKVR-midden.

Het is inmiddels een lange traditie dat de schepen en bemanningen van regio midden van de Schipperskring SKVR elkaar ontmoeten rond het Hemelvaartweekend. Ook dit jaar gaat dat gebeuren. Afgelopen jaar hebben we na een korte stop vanwege de pandemie de draad weer opgepakt en ondanks beperkingen vanwege de pandemie was het een gezellig evenement met oude en nieuwe bekenden en dito verhalen. Dit heeft ons aangemoedigd om ook voor 2022 weer het evenement te organiseren. Ook leden van de VRSP zijn van harte welkom.

Inmiddels zijn de maatregelen voor corona opgeheven en zijn de voorbereidingen in volle gang.

Hemelvaartweekend donderdag 26 mei t/m zondag 29 mei 2022

De bijeenkomst staat open voor leden van SKVR en VRSP. We starten op donderdag 26 mei eind van de middag op de Hemmen in de Braassemermeer. Deze locatie is uitgekozen vanwege mogelijke deelname van schepen en bemanningen vanuit de randmeren en het Hollandse plassengebied, maar uit iedere regio is deelname van harte welkom. Ook dit jaar komt het accent op ruimte voor varen en gezelligheid.

De globale opzet is:
Donderdag 26 mei: ontvangst rond 17:00 op de Braassemmermeer
Vrijdag 27 mei: activiteit en puzzeltocht op de Braassem
Zaterdag 28 mei: verkassen naar de Westeinderplassen, wedstrijdelement, barbecue
Zondag 29 mei: afsluiting na het ontbijt.

Ook nu weer hopen we de oude bekenden en veel nieuwe mensen te mogen verwelkomen.
Als je nog niet zeker weet wat je in mei gaat doen, laat het ons toch tijdig weten. We willen reserveringen maken en uitgaan van een bepaalde deelname. De volgorde van inschrijving is uiteindelijke leidend als de capaciteit is bereikt.

Aanmelden kan via een bericht aan skvr.midden@gmail.com

Via de websites schipperskring.nl en vrsp.nl houden we je op de hoogte houden met nieuws.

In Memoriam Jan Christiaanse

1024 961 schipperskring

In Memoriam Jan Christiaanse.

Bestuur en redactie hebben kennis genomen van het droevige bericht van het overlijden van Jan Christiaanse op 24 december j.l.. Voor veel Schipperskringleden  was Jan een bekende verschijning. Zijn bijdragen aan het reilen en zeilen van de Schipperskring zijn dan ook talloos. Enige tientallen jaren organiseerde hij met zijn vrouw Marian de altijd druk bezochte najaarsbijeenkomst, de ‘droge’ afsluiting van het vaarseizoen. Het was iedere keer weer een verrassing welk interessante activiteit gerelateerd aan het water Jan en Marian hadden uitgezocht. Tijdens de traditionele Nieuwjaarsbijeenkomst in Deil verzorgde Jan tijdens de lunch zijn befaamde erwtensoep met roggebrood en spek voor soms wel honderd man. Daarvoor stond hij zelf dagenlang in de keuken. Voor een nog groter publiek schreef  Jan 25 jaar lang de vogelrubriek in de Loefbijter, voorzien van aquarellen van zijn hand. Voor zijn honderdste bijdrage in de Loefbijter van december 2021 was hij niet meer in staat de bijbehorende  aquarel te maken, maar ondanks zijn ziekte leverde hij nog wel de tekst voor de Zeearend. Tijdens veel andere activiteiten was hij de opgewekte  schipper van hun Zeeuwse schouw de Bolle Jan, altijd in voor een gezellige neut. Vaak met enthousiaste verhalen over zijn waarnemingen als vogelaar rond met  name de Nieuwkoopse plassen.

Wij zullen hem erg gaan missen en zijn dankbaar voor wat  hij allemaal voor de Schipperskring heeft betekend.

Bestuur en redactie .

Najaarsevenement IJmuiden 23 oktober

1080 607 schipperskring

Programma najaars weekeind 2021 op 23 oktober.

Bij de sluizen van IJmuiden heb ik jou vaarwel gekust en omdat het de laatste keer is dat wij, Marian en ik, het evenement organiseren hebben wij voor deze locatie gekozen waar de grootste sluizen ter wereld worden gebouwd. We verzamelen ons bij restaurant ”SeaYou” in Wijk aan zee waar we de auto’s prima kunnen parkeren voor een verrassend samenzijn. We beginnen met koffie/thee en twee broodjes met daarna inschepen op de Koningin Emma voor een korte overtocht naar bezoekerscentrum SHIP IJMUIDEN waarna, in verband met de beperkte ruimte in het centrum, ons gezelschap wordt gesplitst; de helft wordt afgezet bij het bezoekerscentrum en de andere helft blijft aan boord voor een rondvaart langs de sluizen in aanbouw en bij goed weer mogelijk ook een stukje over de Noordzee. Na anderhalf uur varen vindt een wissel plaats. Om ± 16.30 uur worden we op de Koningin Emma herenigd om gezamenlijk terug te varen naar restaurant SeaYou voor een voortreffelijk diner.

Programma voor deze dag:

12.30 uur Aankomst restaurant SeaYou voor ontvangst met koffie/thee en twee broodjes.

13.30 uur Inschepen op Koningin Emma voor bezoek SHIP IJmuiden cq rondvaart. Tijdens rondleiding kopje thee/koffie en koekje.

15.00 uur Groep omwisselen.

16.30 uur We worden weer afgezet bij restaurant SeaYou voor het diner bestaande uit:

Tomatensoep

Varkenshaas (met of zonder pepersaus) of Catch of the day (vis)

Dessert huisgemaakte chocolade brownie met bolletje vanille-ijs

We hebben wel het verzoek gekregen om voor het aan boord gaan graag kenbaar te maken wie vis en wie vlees.

Alle maaltijden worden lactosevrij opgediend.

Graag nog even Uw aandacht voor:

Het juiste adres voor Wijk aan Zee is:

Café Restaurant Sea You

Reyndersweg 2

1951 LA Velsen-Noord

Noordpier, bereikbaar via Wijk aan Zee

Regioweekend SKVR-Noord & VSRP op  5 & 6 juni 2021

1080 719 schipperskring

Regioweekend SKVR-Noord & VSRP   op  5 & 6 juni 2021

Uitnodiging aan leden SKVR en VSRP

doorgang onder voorbehoud coronarichtlijnen RIVM.

Klik hier voor de details

Regioweekend SKVR-Midden Hemelvaart

780 540 schipperskring

Hemelvaartweekend donderdag 13 mei t/m zondag 16 mei 2021

SKVR Midden-Nederland organiseert al vele jaren voor haar leden een bijeenkomst tijdens het Hemelvaartweekend.
Voor veel schippers is deze bijeenkomst altijd een extra stimulans om in het voorjaar flink door te werken zodat het schip op tijd vaarklaar is. Want je wil toch met je schip weer goed voor de dag komen!

Klik hier voor de details.

Aangepaste openingstijden Schellingwouderbrug Durgerdam

680 510 schipperskring
Aangepaste openingstijden Schellingwouderbrug Durgerdam

De afstandsbediening van de Schellingwouderbrug bij Durgerdam is defect.

1 oktober 2020

Vaarders van Amsterdam en de de Staande Mast Route opgelet! De afstandsbediening van de Schellingwouderbrug bij Durgerdam is defect. Dit heeft tot gevolg dat de brug op dit moment ter plekke door brugwachters wordt bediend en dat de brug aangepaste openingstijden heeft.

De brug werd voorheen 24 uur per dag bediend met spitsluitingen op werkdagen. De nieuwe bedientijden zijn:

  • Maandag t/m zondag: 09.00-22.00 uur
  • Maandag t/m vrijdag spitsluiting: 16.00-18.00 uur

Het is de verwachting dat de afstandsbediening in het voorjaar 2021 hersteld is. Zodra de brug weer de normale bedieningstijden overneemt, maken wij dat bekend.

Weekend SKVR-Noord op 12 en 13 september 2020 gaat niet door

1080 720 schipperskring

 

Weekend SKVR-Noord op 12 en 13 september 2020 gaat niet door

 

Helaas gaat het komende weekend van 12 en 13 september niet door. Velen van u hadden dit al zien aankomen, getuige het wel bijzonder lage aantal aanmeldingen. En omdat we in september mogelijk al een tweede coronagolf moeten verwachten heeft het organisatieteam besloten geen extra inspanningen te doen om het aantal aanmeldingen omhoog te krijgen. Het gaat ons wel aan het hart, want het sociale contact is nou juist wat de vereniging samenbindt en wat we zo waardevol vinden. Bovendien is dát nou juist wat we in deze tijd zo missen.

 

De weinigen die zich ingeschreven hadden zijn al persoonlijk bericht. Blijf gezond en we hopen op betere tijden!

 

Het team van SKVR-Noord:

Jan en Jikke de Jong,

Sjoukje Volbeda en Fabio Poelhekke

Najaars evenement op 17 oktober 2020 gaat niet door

1080 607 schipperskring

Najaars evenement “De sluizen van IJmuiden” op 17 oktober 2020 gaat niet door.

Vanwege de corona-maatregelen is het niet mogelijk dit evenement door te laten gaan.

In memoriam Siem de Vries

705 695 schipperskring

Ons bereikte het bericht dat op 27 februari  jl. Siem de Vries op 86 jarige leeftijd is overleden in zijn woonplaats Enkhuizen.

Zijn naam is vanaf 1967 verbonden geweest aan de Jachtwerf Kooijman en de Vries tot 1981, het jaar waarop de werf overging in de handen van Ted (en Lydia) van Rijnsoever. Samen met Jan Kleijwegt stichtte hij daarna de Scheepsbouwers in Werkendam, waar hij zelfs tot na zijn pensionering bij de cascobouw betrokken bleef. Ook de Schipperskring heeft altijd zijn naam “in het vaandel “ gehouden.

Siem was één van de weinigen die met zijn mensen strakke stalen casco’s van ronde schepen kon bouwen. Vanuit zijn ijzerwerkplaats in Deil vertrokken vele honderden rond- en platbodems, hetzij naar de nieuwe eigenaar, hetzij naar de afbouwafdelingen van de werf.

Hij  bouwde voor zichzelf onder meer een 8.25 m Lemmeraak naar ontwerp van Arie de Boer, de Symen Pot. Tijdens zijn Scheepsbouwerstijd werd door hem een 6 m open Staverse Jol gebouwd, waarmee hij ook na zijn pensionering vanuit Enkhuizen voer.

Wij herinneren ons hem als een stoere en altijd opgewekte man, die mede zijn stempel heeft gedrukt op de platbodembouw in Nederland.